PKN en Israel PKN en Israel
PKN EN ISRAËL: EEN BLIJVENDE VERBONDENHEID?
Een avond
over mensenrechten en waarden in bijbels perspectief

In december heeft onze gemeente een bijeenkomst georganiseerd over het geweld tegen de Palestijnen. De Kerkenraad heeft ook een brief gestuurd aan het moderamen van de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Zij vraagt de PKN om een meer actieve houding aan te nemen tegen dit geweld en de schendingen van mensenrechten.

Het moderamen erkent in haar antwoord het vreselijke geweld en stelt dat er volop aandacht voor is in gebeden en financiële acties zoals van Kerk in Actie. Zij stelt verder dat het niet aan de kerk is om met een politieke oplossing te komen. Het zijn algemene uitspraken.

De Nederlandse overheid levert onder meer gevechtsvliegtuigen aan Israël. Ook banken investeren in Israëlische nederzettingen in de bezette gebieden. Zouden wij als kerken niet meer kunnen/moeten aandringen om te stoppen met de steun aan het geweld?
De houding van de PKN tegenover Israël is aan de orde geweest in de synodale bijeenkomst op 7 en 8 november 2024. Daar is de nota “Uw Koninkrijk kome” als uitgangspunt voor het handelen aanvaard.  

De Kerkenraad nodigt iedereen die dit onderwerp ter harte gaat uit voor een gesprek over de relatie tussen de Protestantse Kerk in Nederland en (het volk en de staat) Israël. Daarbij zal Wilma Wolswinkel, één van beide auteurs van de nota “Uw Koninkrijk Kome”, het standpunt van de PKN en de achtergronden daarvan toelichten.  Kees Flinterman, deskundige op het gebied van Internationaal recht zal daarop reflecteren. Daarna kunnen de aanwezigen met beide sprekers en elkaar in gesprek gaan. Het resultaat zal de Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Maas Heuvelland helpen bij een nadere bepaling van haar eigen verantwoordelijkheid en houding. 

Ook u bent van harte uitgenodigd!
21 maart 2025
Sint Janskerk – Vrijthof – Maastricht
Inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.

Voor koffie/thee wordt gezorgd.  Vrijwillige bijdrage.
terug